Cradle to Cradle

De eerste cradle to cradle  woning in NL.

In 2008 ontstonden de plannen een eigen woonhuis te ontwerpen en te bouwen aan de Rotte. Met studenten ontwikkelden we in die periode ontwerp- en toets systemen om woningen, gebouwen en gebieden cradle to cradle (C2C) te ontwerpen en te bouwen. Zo ontstond de ambitie de ‘eerste C2C woning Nl te  realiseren. Met het toetsingsysteem bleek dat dit voor 89% was gelukt. Dit betekent dat bijna alle materialen kunnen worden hergebruikt en tzt opnieuw worden ingezet.  De woning is energie neutraal door integrale ontwerp en bouwkundige maatregelen.

De ligging aan de Rottekade was de reden het woon/slaap gedeelte 1,5 m boven de dijk te plaatsen met een geweldig uitzicht en bezonning rondom. Het ateliergedeelte heeft de rug naar de dijk en is gericht op de directe omgeving.

 

DSC_0611

 

een balkon van Oost naar West, daardoor is er altijd een plekje in de zon.

DSC_0622 (2)Aan alle zijden schuifpuien, daardoor is er een sterke relatie met de natuur. De woning is natuurlijk geventileerd en doorspuibaar, zodat er altijd frisse lucht is.

De ruimtelijkheid is versterkt door doorzichten en de hoogte te gebruiken.DSC_0635Met de ganzepastrap wordt de meditatieruimte bereikt.

Door op de hoek, waar bijna de dijk wordt geraakt, de wanden te plaatsen en de woonlaag 1,5 m boven die weg te situeren is er voldoende privacy ondanks de grote glaspuien.

DSC_0669Groentesnijden en koken is zo weer leuk, naast de woonkamer en met een prachtig uitzicht.

DSC_0649Voor beiden een werkplek. Achter de deur de douche voor de gasten.

DSC_0654De ‘Rechthoek, 2 stenen’, 1999-2000 is van de Belgische kunstenaar Johan Parmentier. Het materiaal is Doornikse steen.

DSC_0660Op het dak liggen 32 zonnepanelen voor 7200KW en 18 vacuumbuizen voor heet water. In de bodem 4 lussen tot 35 m diep die verbonden zijn met de warmtepomp.

Film Recht Op Wind

Facebooklinkedinmail

Leave a Reply